Kako da poboljšate um kroz trening – MARS ACTIVEWEAR Skip to main content

Potcenili bi ovu godinu ako bismo rekli da je bila lagana. Za sve nas. Na mnogo načina.

Vežbe su nam uvek pomagale u našem mentalnom zdravlju – ali čini se da je to sada slučaj više nego ikada.

I dok smo vežbali kod kuće i trčali na društvenoj distanci, koristili smo nekoliko različitih načina da ih učinimo još boljim za naše mentalno i emocionalno stanje. Ne govorimo o bilo čemu što je previše teško za uraditi; samo mala podešavanja tu i tamo koja možete isprobati. Ovi mali trikovi su nam pomogli, a mi smo zaključili da bi mogli pomoći i vama – bez obzira kroz koje emocije prolazite trenutno.

Foto: Martin Sarovski
  1. Postavite cilj.

 Pre svakog treninga, nekoliko puta duboko udahnite, a zatim postavite cilj – šta želite da postignete vežbanjem. Da li postoji određena emocija koju osećate i koju biste želeli da oslobodite? Da li želite da se odmorite od nečega (ili svega)? Da li želite da poboljšate svoje raspoloženje – ili želite da se osećate na određeni način, kao snažno ili moćno ili jednostavno u toku? Odlučite tačno šta želite da vaš trening uradi za vas pre nego što počnete da se krećete.

  • Zamislite da stres napušta vaše telo.

Dok prolazite kroz trening, zamislite da se oslobađate stresa dok se krećete. Ovo je posebno dobro raditi tokom trčanja ili šetnje – zamislite stres, anksioznost i bilo koju drugu emociju koju biste želeli da oslobodite da se rastvara sa svakim korakom koji preduzmete.

  • Meditirajte nakon treninga.

Pisali smo o tome ranije, ali ako imate problema da sednete da meditirate ili da vam meditacija postane navika, razmislite o tome da to bude deo vašeg redovnog rashlađivanja. Obično je naš um „tiši“ nakon vežbanja, i to je odličan način da završite svoj trening pažljivom notom.

  • Ponovite mantru.

 Oduvek smo bili obožavaoci korišćenja mantri koje osnažuju da bismo poboljšali naše vežbe, ali trenutno nam se sviđaju fraze poput „Opusti se“, „Osećam se sigurno“, pa čak i jednostavne reči poput „ljubav“ da pomognu proces velikih emocija i stresa.

  • Obratite pažnju na udah i izdah.

Zaista se usredsredite na to da udahnete ono čega više želite u svom životu (radost, zdravlje, ljubav, na primer), a zatim otpustite ono što ne želite na izdisaju (kao što su stres, strah, anksioznost). Ako možete, vizualizujte šta želite da uđe u vaše telo i ono što ne želite da napusti vaše telo.

  • Prihvatite prirodu.

Ako ste u mogućnosti da bezbedno vežbate napolju i daleko od drugih, onda svoju sledeću šetnju ili trčite u sopstvenu meditaciju fokusirajući se na sve oko sebe. Oseti sunce i vetar na svom licu; primetite kako svetlost udara u drveće i biljke u vašoj blizini; slušajte sve zvukove oko sebe. Pokušajte da budete u trenutku koliko možete i vidite koju prirodnu lepotu možete pronaći. Takođe, otežano treniranje napolju u zimskim uslovima ne mora da bude toliko teško, a na linku smo objasnili i kako.

  • Pažljivo birajte muziku.

Da li postoje pesme koje govore o tome šta osećate? Ili postoji li određeni ritam koji izgleda da odgovara intenzitetu vaših emocija? Pustite muziku koja govori o tome kako se osećate – bez obzira da li je to muzika za „vežbanje“ ili ne.