Kako da uspešno trenirate zimi? – MARS ACTIVEWEAR Skip to main content

I ako zimi manje treniramo zbog hladnoće, snega, kraćeg dana pa nam se već oko 5 popodne spava, važno je da i tada održavamo fizičku aktivnost i da nas ne mrzi da ustanemo iz kreveta. A mi smo pripremili par saveta kako da takav trening bude prijatan i uspešan.

Da bismo cele godine održavali naš imuni sistem – potrebno je da nastavimo sa treninzima čak i tokom hladnih zimskih dana. A kako je zimska sezona praznika kod nas i da bismo održavali svoju telesnu težinu. Zato ne treba da dozvolimo da nas zima ometa u treninzima.

Što se tiče treninga na otvorenom koji mnogi vole zaista jeste teži u zimskim danima, kako zbog hladnoće tako i zbog toga što organizam tokom jakog treninga u hladnoj sredini gubi znatnu količinu energije, stoga svako ko ozbiljno trenira po hladnom vremenu mora da obezbedi sebi rezervnu energiju koja može da čuva organizam, a samim tim i imuni sistem.

Koje su prednosti treninga po hladnom vremenu?

Kada bismo pitali ljude zašto vole trening napolju i po hladnom vremenu, verujemo da bi našli hiljadu razloga za, ali izdvojili bi sada neke koji su možda i ključni za ovaj vid fizičke aktivnosti.

  • Sagorevanje većeg broja kalorija

Kako je u takvim uslovima našem telu teže da reguliše prirodnu temperature tela, ono će trošiti mnogo više kalorija tokom treninga u zimskim uslovima. To su sjajne vesti za sve one koji nisu mogli da odole pečenju i ruskoj salati u toku praznika.

  • Jačanje srca

Hladno vreme otežava cirkulaciju krvi kroz naš organizam, pa redovnim vežbanjem povećavamo izdržljivost srca i pripremamo telo za jače treninge, ali i olakšavamo borbu sa svakodnevnim stresom na poslu, na fakultetu, u saobraćaju…

  • Unosićemo više tečnosti

Svaka fizička aktivnost iziskuje hidrataciju, a kada je ta aktivnost u zimskom periodu onda je iziskuje mnogo više, jer zbog suvog vazduha znoj isparava mnogo brže. Voda kako pre tako i tokom treninga čuva organizam, drži ga u toplom stanju i pospešuje efekat samog treninga. I jako je važno kontinuirano tokom treninga piti vodu.

  • Dnevna doza vitamina D

Kao što smo već naveli da nas demotiviše manjak svetlosti tokom dana, takođe može i da izazove kod ljudi teže ili lakse oblike depresije, lošiju krvnu sliku, loš san… Tako da i mala količina sunca tokom zimskog perioda može pozitivno uticati na organizam jer se vitamin D proizvodi već nakon 10 minuta izlaganja suncu. I ne zaboravite SPF!

Zašto je važna kvalitetna oprema za ovakav trening?

Pripreme za izlazak na trening po ovakvom vremenu su od ključne važnosti za dobar trening ali i sprečavanje neželjenih posledica poput upale pluća posle istog. Važno je da se dobro zagrejete pre nego izađete iz kuće, a na niske temperature su najosetljiviji lice, šake i noge pa je bitno da ih utoplite kapom, šalom i rukavicama. Što se tiče same odeće za trening jako je važno da je ista termoregulativna, udobna i dozvoljava koži da diše, a na ovom linku možete naći više informacija o tome kako da odaberete kvalitetnu odeću za trening.

Zato što znamo  da u našoj zajednici ima ljubitelja zimskih treninga i treninga na otvorenom, napravili smo odeću namenjenu i vama. Mars Active odeća je kreirana sa ciljem da se prilagodi svakom godišnjem dobu, u ovom slučaju zimi, a materijali od kojih je odeća napravljena odlično apsorbuju znoj i brzo ga sprovode na spoljašnju stranu, kako bi telo ostalo suvo, „radna temperatura“ održavana, a trening prijatan i uspešan. Ako se brinete da li će slojevito oblačenje predstavljati problem tokom treninga, Mars Active odeća je tanka i čak u više slojeva neće otežavati kretanje zato što je kompresivna i rastegljiva, pa se time oblikuje prema svačijoj građi i stoji uz telo, a antibakterijski element će sprečiti nastanak bakterijskih infekcija, pa će vas zaštitni svileni premaz štititi tokom dužeg nošenja aktivnog veša.

Nakon vežbanja po hladnom vremenu nemojte se predugo i zadržavati napolju, već gledajte da se što pre utoplite i date sebi jedan topao tuš, jer kao što smo već napomenuli na početku – bitno je da sprečimo upalu pluća ili prehladu.

I na kraju krajeva, posle ovakvog treninga bićete zadovoljni i srećni i to je jedan od glavnih razloga zašto se svi mi bavimo nekom vrstom fizičke aktivnosti. Zato neka Mars bude vaš partner tokom cele godine, čuvamo vas i treniramo zajedno sa vama. U bilo kojim uslovima.